Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy zaczyna się bodajże w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i użytkowali owoce kawowca. Jednakże wtenczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dzisiaj, innymi słowy pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele dusili owoce kawowca i wzburzali je z solą i masłem, a samych plonów nie pielęgnowano specjalnie w rzeczowych celach, jedynie zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Dużo stuleci następnie, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała wypracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, by można było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a więc jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się wobec tego coraz bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności i przechodząc przeróżne modyfikacje, żeby uzyskać przeróżne postacie i smaki, jakie znamy dziś. Dziś większość spożywanych towarów jest dla nas niezmiernie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda gigantycznego trudu. jak przygotować kawę Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to nadzwyczaj śladowe przypadki. Wobec tego również tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a również porządnego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film