Dobra włoska kuchnia
Masz ochotę smacznie zjeść? Spośród licznych możliwości, jakie daje europejska sztuka kulinarna na szczególną uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, połączeń i spora porcja składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Naszym rodakom restauracja włoska, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i ewentualnie z winem. Podczas gdy włoska kuchnia to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne posiłki włoskie
Pasty to baza włoskiej kuchni. Włosi gotują pasty w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wyobrazić sobie produkty których nie da się dołączyć do tej potrawy. restauracja włoska Bianca Kraków Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy drobiowe i przeróżne warzywa, sprawiają, że pasty można jeść każdego dnia.
Następnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska to niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To też canelloni, gnocchi, ravioli oraz liczne desery – np. granita czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie spróbować wina czy pełnych aromatu serów- ricotty, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film