Autentyczna włoska restauracja – menu i wino
Restauracje włoskie to w kraju najbardziej popularny rodzaj restauracji. Lubimy jedzenie włoskie gdyż jest smaczne, sycące i ceszy oko. Oczywiście najczęściej wybieramy takie przysmaki jak pasty. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską konsumenci smakują mniej znane dania – risotto, gnocchi czy włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za smaczną włoską restauracją warto przyjrzeć się kilku istotnym elementom: jak wiele składników rzeczywiście jest sprowadzanych z Włoch, czy w menu są również mniej znane włoskie dania, czy lista win, zawiera typowo włoskie trunki. Włoska kuchnia to bogata różnorodność oraz jedzenie z wielu miejsc Włoch. W mistrzowskiej restauracji poczujemy naturalny klimat Włoch.
Włoska kuchnia jest nieskomplikowana, ale to nie znaczy, że że nie jest dobra Z pewnością można uznać, że jest to przepyszna kuchnia europejska .
Aromatyczne wino z Włoch
Żadna knajpka włoska, która aspiruje do tytułu bycia klasycznym punktem na kulinarnej mapie regionu, nie może zaniedbywać wina. Posiłek koniecznie powinien obejmować też aperitiff. Lampka białego wina to we Włoszech norma. Restaurants in Main Market Najbardziej typowe wina włoskie to trebbiano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie franciacorta i pantelleria z Sycylii. Restauracja włoska – o ile rzeczywiście chce być rozpoznawana jako typowa włoska trattoria, powinna posiadać nie mały wachlarz win.
Charakterystyczna kuchnia włoska
Mając ochotę poznać fenomen kuchni włoskiej bez wątpienia warto wybrać się do restauracji, która umie podać nie jedynie makaron i pizzę.
Zobacz film