Włoska restauracja przy Rynku

Pragniesz wiedzieć, jakim sposobem zrobić autentyczną włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zaznajomienie się z szefami kuchni z bardzo dobrych pizzerii w Rzymie. Jeżeli jednak nie planujesz być w Rzymie, najbliższą bardzo dobrą opcją jest zapoznanie się z tym tekstem. Najważniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś więcej, niż tylko jej podstawą -jest tym, co przynosi pizzy jej strukturę, łączy smaki oraz – jeśli dobrze zrobione – może spowodować, że poczujesz się jakbyś w istocie trafił do Włoch.

Restauracja przy Rynku Kraków

   

Ale po pierwsze: odrobinę o pizzy we Włoszech …
Sztampowa pizza margherita pochodzi z Neapolu. Mimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim pożywieniem znanym za granicą, pizza i Włochy nie zawsze były jednoznacznikiem. Na początku użytkowano zasadę – im prostsza pizza, tym poprawniej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano lub bazylii, do tego trochę czosnku, soli oraz oliwy z oliwek.
Oczywiście, włoskie jedzenie jest niezwykle regionalne, także jeśli chodzi o pizze. Jedna norma jednakże jest wszędzie taka sama: każda autentyczna włoska pizzeria ma być zawsze preparowana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie ma się nawet legalnie nazywać się pizzerią!

Czym charakteryzuje się włoska pizza?
Podobnie jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest perfekcyjna i w najwyższym stopniu autentyczna – gdy jest świeża, obejmuje lokalne składniki.

Co jest niezbędne prócz pieca, żeby zrobić włoską pizzę?
•    600 ml ciepłej wody,
•    1 kg mąki,
•    2,5 – 3 łyżki (25 gramów) rześkich drożdży bądź też 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
•    6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
•    1,5 łyżeczki soli,
•    2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.

W następnej kolejności pora na ulubione dodatki, chociaż można trzymać się też wyżej wymienionej klasyki. Najpoprawniej także gotową pizzę dostarczyć typowo po włosku – innymi słowy upiększyć kilkoma liśćmi bazylii i absolutnie nie dawać do tego żadnego sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, ogromnej jakości.